Achteraf: fotobewerking, foto’s bewaren en afdrukken

photo-editing-save-and-print-photosEen mooie tocht en een camera vol prachtige foto’s. Maar al te vaak blijft het daarbij: de camera gaat in de kast, de foto’s worden al dan niet van het kaartje op computer of opslagmedium overgezet, en dat was het dan. Jaren later herinner je je niet meer of die foto’s nu van de tocht met vrienden in Spanje in 2009 waren, of toch eerder van de die dagtocht met familie in de Franse Pyreneeën. Of vind je dat schitterende uitzicht niet meer terug om aan je grootmoeder te tonen.

Er is dus ook achteraf nog wat werk te doen om ten vole van de foto’s te kunnen genieten. Er zijn verschillende mogelijkheden, maar belangrijk blijft dat je alles snel kan terugvinden en herkennen, dat is de basis voor verdere selectie en bewerking. Een praktisch systeem kan zijn om mappen per jaar te maken en deze verder per gebeurtenis of per jaar in te delen. Ook tags per thema, tocht of datum is een mogelijkheid.

Digitale fotografie heeft een groot voordeel ten op zichte van analoge fotografie: je kan bijna onbeperkt foto’s trekken. Dat is tegelijk een nadeel: na de tocht kijk je tegen een berg foto’s aan, soms duizenden. Een keuze maken uit zeven bijna dezelfde foto’s is ook niet eenvoudig, maar selectie is bijna noodzakelijk om het overzicht te bewaren. De eerste stap is ‘mislukte’ foto’s verwijderen. Daarna kan je, afhankelijk van wat je ermee wil gaan doen, verder selecteren.

Foto’s recht van het fototoestel zijn niet altijd ‘af’: wat bijknippen, de belichting bijwerken of een zwart-wit versie maken: met moderne programma’s is het allemaal mogelijk. Hierbij kan je best in gedachten houden wat je met de foto’s wil gaan doen: wil je ze in klassieke formaten afdrukken, dan moet je rekening houden met de standaardafmetingen. Ook voor fotoboeken moet je met bepaalde beperkingen rekening houden. Tegenwoordig kan je foto’s afdrukken in allerlei formaten, op koffiekoppen, hout, als puzzel, muismat of memobord. De mogelijkheden zijn zo goed als eindeloos, het zou dus zonde zijn om mooie foto’s niet te gebruiken!