Dagtochten, lussen en meerdaagse trektochten

day-trips-loops-and-multi-day-treksHet spreekt vanzelf dat er ook tussen wandelaars grote verschillen zijn. Wie dagelijks een half uurtje wandelt, is een wandelaar. Wie af en toe een tocht van een paar uur maakt, ook. En wie drie maanden de Camino stapt? Inderdaad, ook een wandelaar. Hoe je je voorbereid en wat je meeneemt, hangt erg af van je geplande tocht.

Een belangrijk aspect is het materiaal. Waar je in je dagelijkse kleren en schoenen vlot een half uurtje kan wandelen in je eigen buurt, haal je voor boswandelingen van een paar uur toch stevigere schoenen en jas of trui uit de kast, naargelang de weersomstandigheden. Wie voor een langere periode op weg gaat en onderweg ook gaat kamperen, heeft heel wat materiaal nodig, afhankelijk van je bestemming, de weersomstandigheden en de duur van je tocht. Goede schoenen, aangepast aan het terrein, kunnen ongemakken als oververhitte voeten, blaren of erger voorkomen. Wie de bergen in trekt, weet dat het weer er snel kan omslaan en voorziet aangepaste kledij, en ook een degelijke tent, eten en drinken, kookgerei, een trekrugzak voor alle materiaal en eventueel zelfs sneeuwijzers en klimtouwen kunnen niet ontbreken. Ook als de route goed aangeduid is, nemen veel wandelaars toch graag een kaart of gps-toestel mee.

Algemeen genomen heb je als wandelaar twee opties: je loopt in een lus, waardoor je op het einde van je tocht (of dit nu een uurtje of twee weken is) weer bij je beginpunt aankomt, of je wandelt van punt A naar punt B. Wat je kiest, is vaak ingegeven door praktische regelingen: rijd je zelf naar het startpunt, dan loop je best in een lus, of ga je de mogelijkheden na om vlot weer bij je auto uit te komen. In het buitenland plan je best op voorhand hoe je van luchthaven, treinstation of haven bij start- en eindpunt raakt en terug. Een nadeel aan lussen, zeker bij kortere tochten, is dat je ook letterlijk in rondjes draait: dat stukje aan het begin moet je op het einde ook weer nemen, en zo kan het heel wat minder interessant of afwisselend worden.