Fotografie: de basisbegrippen

photography-the-basicsWandelaars die de natuur opzoeken, willen al dat moois vaak ook vastleggen, als herinnering of om anderen te laten meegenieten van de tocht. Eenmaal thuis kan het resultaat echter tegenvallen. Al dat natuurlijk schoon zo getrouw mogelijk vastleggen, is niet eenvoudig, dus vind je hier een paar basisbegrippen en –technieken.

Fotografie is eigenlijk het omzetten van licht naar een afbeelding, meer specifiek leg je het verschil tussen licht en donker vast, het contrast. De hoeveelheid licht en hoe gevoelig je toestel is, beïnvloeden dus zeker het resultaat. Los van je apparatuur zijn er bepaalde momenten in de dag die van nature geschikt licht hebben: de vroege ochtend, de eerste paar uren na zonsopgang en een paar uren in de namiddag, voor zonsondergang. Op de middag kan het licht erg fel zijn, wat het contrast verhoogt en de beelden harder kan maken. Gelukkig kan je ook bij fel licht, bewolking of andere minder ideale omstandigheden je beeld verbeteren door te spelen met het instellen van sluitertijd en diafragma.

Wat is die sluitertijd en dat diafragma nu juist? Het diafragma is de lensopening, en dit bepaalt natuurlijk hoeveel licht er binnenkomt. Bij spiegelreflexcamera’s of sommige compactcamera’s kan je dit handmatig instellen. Hierbij geldt: een laag diafragma-getal is een grote opening en meer licht, een hoog getal is een kleinere opening en minder licht. De sluitertijd bepaalt dan weer hoe lang de lens open blijft. Bij de eerste toestellen werd de film voor een bepaalde tijd belicht, en dit beïnvloedde het uiteindelijke resultaat. Hoewel de techniek van digitale camera’s nu anders werkt, is de term wel bewaard en blijft het principe hetzelfde: een langere sluitertijd laat meer licht toe, maar vormt ook een risico. Door de langere sluitertijd vang je ook meer beweging op je beeld, en kan de foto dus vaag en bewogen zijn. Een moeilijk evenwicht dat heel wat oefening vraagt om het onder de knie te krijgen.