Fotografie en trektochten

photography-and-trekkingDe occasionele wandelaar die op zijn tocht van een paar uur foto’s neemt, hoeft nauwelijks rekening te houden met het vervoeren en beschermen van zijn fotoapparatuur. Anders ligt dit voor wie langere tochten onderneemt, inclusief overnachtingen in tenten of berghutten, extremere of meer veranderlijke weersomstandigheden. Bovendien moet er ook rekening gehouden worden met de batterijduur van het toestel en de opslagruimte.

Op die langere tochten willen wandelaars graag foto’s nemen, vanwege de schoonheid van het gebied waar ze doortrekken, omdat het zo verschilt van thuis of om de tocht te documenteren. Net dan is het dubbel, driedubbel jammer als er iets met het fototoestel gebeurt, of de geheugekaart zoekraakt of er iets beschadigd of gestolen wordt. Naast alle andere spullen die op zo’n tocht mee moeten, loont het dus zeker om ook even na te denken over vervoer, bescherming en opladen van je fotoapparatuur.

Een eerste punt is opslagruimte. Hoewel de hedendaagse geheugenkaarten zeker voldoende opslagruimte hebben, kan het soms nuttig zijn om een reserve achter de hand te houden, of een manier om een backup van de genomen foto’s te nemen. Ook (waterdichte) hoesjes voor je reservegeheugenkaarten kunnen problemen voorkomen.

Ook het toestel zelf moet goed beschermd worden. Een strap om het toestel mee om je nek te hangen, een hoesje of schoudertas om het toestel in op te bergen. Ook bescherming tegen regen, sneeuw of koude kan in sommige klimaten/weersomstandigheden nodig zijn. Bovendien zijn camera’s niet goedkoop. Ze zouden dus de aandacht van dieven kunnen trekken. Een oogje in het zeil houden en eventueel een hangslot of andere beveiligingsmaatregelen kunnen dit voorkomen.

Niets zo vervelend als een schitterende fotomogelijkheid en een lege batterij. Wie door onherbergzaam gebied trekt en onderweg weinig mogelijkheid tot opladen zal hebben, houdt hier best op voorhand rekening mee: sommige camera’s hebben een langere batterijduur dan andere. Andere mogelijkheden zijn powerbanks, reservebatterijen tot zelfs systemen die op zonneënergie werken.