Fotografie onderweg: landschapsfotografie

photography-route-landscape-photographyHeel wat wandelaars genieten van de landschappen die ze op hun tochten tegenkomen, en willen hier ook graag een impressie van vastleggen. Met wat geduld, voorbereiding en een oog voor compositie, zullen er zeker mooie foto’s als herinnering aan een mooie tocht mee naar huis genomen worden.

Aandachtspunten en apparatuur zijn erg verschillend van andere types fotografie. Vooral de compositie en licht zullen een grote rol spelen en het eindresultaat beïnvloeden. Het licht bij zonsopgang en zonsondergang is erg warm en levert vaak erg mooie beelden op. Op het middaguur daarentegen is het licht zo fel dat er heel wat contrast wegvalt. Dit is vooral in de zomer het geval. In de andere seizoenen heb je dan weer meer kans op moeilijke weersomstandigheden: regen, wolken, mist.

Op vlak van apparatuur zijn er enkele opties qua lenzen: een groothoeklens geeft je de mogelijkheid om middenin het landschap te staan, te focussen op een element van het landschap (bv. een rivier, een ruïne of een rotsformatie), dit scherp in beeld te brengen en toch nog een deel van het landschap in het beeld mee te nemen. Door de grote scherptediepte van een groothoeklens, breng je het landschap bovendien in voldoende detail in beeld. Wie graag van ver op een specifiek deel van het landschap wil inzoomen, kan ook gebruik maken van een telelens.

Een prachtig uitzicht, je toestel klaar en een warme zonsondergang: ideale omstandigheden voor een schitterende foto. Toch ben je er nog niet helemaal: ook de compositie verdient de nodige aandacht. Uiteraard zorg je ervoor dat er geen storende elementen op de foto staan (denk aan vuilbakken, een verlichtingspaal, een persoon of een randje van een huis). Omdat je een groot gebied in beeld hebt, is het ook belangrijk om het interessant te maken: zowel op de voorgrond, in het midden als op de achtergrond moet er een focus zijn. Dit kan een ruïne zijn, een riviertje, een bergketen aan de horizon of een wolk aan de hemel. Ook algemene compositie-regels zoals de gulden snede kunnen je landschapsfoto’s naar een hoger niveau tillen.