Macrofotografie in de natuur

macro-photography-of-natureNatuurfotografie is behoorlijk verschillend van andere types fotografie, uiteraard in thema, maar ook in gebruikt materiaal en technieken. Wandelaars in de natuur kunnen twee kanten uit (of beiden combineren): macrofotografie of landschapsfotografie. Het fotograferen van dieren laten we hier even buiten beschouwing, omdat het meestal meer tijd, geduld en stilzitten vereist. Wandelaars schrikken de meeste dieren eerder af, behalve in de vlucht zal je dus niet zo snel een hinde of een vogel kunnen trekken onderweg. Sommige insecten of slakken kunnen dan weer wel.

Macrofotografie is kort gezegd het in beeld brengen van een relatief klein onderwerp, bij natuurfotografie vooral planten en bloemen, of eventueel stenen, schelpen, fossielen etc. Er wordt sterk ingezoomd op het onderwerp, zodat dit het hele beeld vult. Dit zorgt voor een volledig ander perspectief en kan heel interessante resultaten opleveren. Het is echter geen gemakkelijke techniek, omdat je het onderwerpt scherp op de voorgrond wilt, terwijl je er erg dicht bij zit en het diafragma ver open staat.

Voor mooie macrofoto’s zijn twee dingen van belang: scherpstelafstand van de lens en de reproductiefactor. De scherpteafstand bepaalt hoe dicht je met de lens op je onderwerp nog scherp kunt stellen, hoe dichter, hoe beter. Er is een breed, maar soms ook duur aanbod aan specifieke lenzen voor macro-fotografie, waarmee je tot op enkele centimeters kan scherpstellen. Een tussenoplossing zijn speciale ringen die je op je huidige lens kan schroeven. Wie liever wat verder van het onderwerp wegblijft, kan ook investeren in een goede zoomlens, waarmee je ook van op een verdere afstand nog kan scherpstellen.

De reproductiefactor is de verhouding van het object zoals het echt is en hoe groot het op de sensor geprojecteerd wordt. Een verhouding van 1:1 wil zeggen dat een object even groot geprojecteerd wordt als het werkelijk is. Deze verhouding staat op je lens. Een verhouding van bijvoorbeeld 3:1 (het onderwerp wordt drie keer groter geprojecteerd) is heel goed voor macrofotografie, maar deze lenzen zijn erg duur.