Natuurgebieden: do’s and don’ts

nature-dos-and-dontsWandelen kan overal en altijd, maar veel wandelaars worden aangetrokken door de natuur. Dat kan zowel een bos of natuurgebied in de buurt zijn, als een uitgestrekt natuurgebied waar je dagenlang niemand tegenkomt. Aantrekkelijk voor wandelaars is uiteraard het natuurlijk schoon, maar ook de rust. Geen auto’s of bromfietsen, weinig andere mensen, enkel jij en de natuur.

Intussen zijn er uitgebreide bewegwijzerde routes in de meeste natuurgebieden, wat erg leuk is voor de wandelaars en trekkers, maar vaak een belasting vormt voor het milieu. Niet alle wandelaars gaan even respectvol om met de omgeving waar ze zo graag gaan wandelen, en brengen zo net die natuur in gevaar. Om met z’n allen nog lang van natuurwandelingen te kunnen genieten, houd je best een aantal zaken in gedachten.

Afval van zo goed als elke vorm is een zware belasting voor het milieu. Het duurt jaren voor plastic verpakking, blikjes of papier afgebroken is, en bovendien vormen dingen als scherpe stukjes blik of glas een risico voor de dieren in de omgeving, die erdoor gewond of vergiftigd kunnen raken. Voorzie voor langere tochten dus een manier om je afval mee te nemen tot de eerstvolgende vuilnisbak.

Wie een langere tocht maakt en gaat (wild)kamperen, let uiteraard ook op afval, maar houdt ook best in het oog waar er overnacht wordt. In sommige gebieden gaat het dan ook om de eigen veiligheid, maar altijd geldt: probeer de leefomgeving van de dieren die er leven niet te verstoren. Een ander aandachtspunt is koken en vuur: maak enkel vuur waar het toegelaten is, laat het vuur nooit alleen en zorg dat het volledig gedoofd is voor je vertrekt. In heel wat droge gebieden is het verboden om een open vuur te maken, houd je hieraan (en aan de andere regels van het gebied waar je je bevindt). Een laatste aandachtspunt is lawaai: luide muziek, geroep van grotere groepen en dergelijke storen niet alleen andere wandelaars, het jaagt ook de plaatselijke dieren de stuipen op het lijf.