Wandelen in Europa

walking-in-europeAls je graag een mooie wandeling maakt, of er verschillende dagen op uit wil trekken met de tent, zijn er heel wat mogelijkheden. De natuurparken in de VS, Zuid-Amerika, legendarische trails in Australië of de jungle in Azië zijn natuurlijk schitterend, maar wie wat minder tijd heeft of het liever wat dichter bij huis zoekt, heeft ook in Europa een mooi aanbod aan wandeltochten. Je eigen achtertuin is al een boeiende plaats om te starten, en vaak hoef je zelfs het land niet uit om leuke tochten te maken.

België en Nederland spreken misschien niet meteen tot de verbeelding als het op wandelen aankomt, maar er zijn ook voordelen. Je hoeft er geen uren voor te reizen, dus prima voor een dagtocht en door de meestal vlakkere gebieden, kunnen ook heel diverse groepen, jong, oud, ervaren of beginners, een geschikte wandeling uitstippelen. Verder is het vaak ook wel prettig als je de taal van het gebied verstaat of spreekt. Bovendien kan je een dagtocht ook combineren met een van de culturele parels van de Lage Landen.

Voor trektochten of wie op vakantie graag een dagtocht onderneemt, heeft Europa heel wat moois in petto. De meeste landen hebben kilometerslange bewegwijzerde paden, waar je bij de plaatselijke toeristische dienst informatie of kaartjes terugvindt en ook de GR-routes over heel Europa zijn goed aangeduid en de moeite waard. Voor een meer spirituele ervaring kan je ook de verschillende routes naar bedevaartsoord Compostella uitproberen.

Voor elk wat wils dus, maar volgende criteria kunnen het brede aanbod al wat beperken: wie niet veel ervaring heeft, blijft beter nog even weg uit de hooggebergtes zoals de Alpen. Het weer kan er snel omslaan, af en toe heb je technischere stukken en ook hoogteverschillen zijn een niet te onderschatten belasting. Ook het weer ter plaatse kan een bepalende factor zijn: wie niet goed tegen de hitte kan, vermijd de zuiderse landen beter in hoogzomer, wie daarentegen een hekel heeft aan koude, regen en mist is hier net beter af. Verder kunnen ook de taal, overnachtingsmogelijkheden of vervoer een rol spelen.